Lean Six Sigma Green to Black Belt opleiding

Verrijk uw kennis tot het niveau van Black Belt

Lean Six Sigma Green to Black Belt opleiding

 • Start:
 • Duur: 6 dagen verspreid over 4 blokken
 • Begeleiding: individuele begeleiding bij uw Lean Six Sigma project
 • Certificering: als enige in Nederland officieel bij de universiteit

Inschrijven     Voorlichtingsavond     

Green to Black Belt opleiding

Bent u al Green Belt en wilt u uw kennis en kunde in Lean Six Sigma verrijken? Hebt u ambities om door te groeien tot Black Belt? Dan is deze Green to Black Belt opleiding wat voor u! In deze opleiding leren we u een groot aantal nieuwe modellen en technieken uit statistiek, project- en operations management. Daarnaast gaan we een stuk dieper in op een aantal onderwerpen gerelateerd aan de Lean Six Sigma theorie middels academische achtergronden met een breed scala aan praktijkvoorbeelden.

Uw profiel

De Green to Black Belt opleiding is geschikt voor u als u:

 • kennis heeft van de Lean Six Sigma Green Belt stof. Bijvoorbeeld omdat u bij ons deze opleiding hebt gevolgd, of het theorie-examen bij ons hebt gehaald. 
 • WO denk- en werkniveau hebt. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met dat van een universitair vak.

Heeft u ergens anders een Green Belt opleiding gevolgd? Of twijfelt u of u aan het niveau voldoet? Dan is het ook mogelijk om de verschillende stappen als losse collegedagen bij te boeken. 

Inschrijving bij de UvA

Bij deelname aan onze opleidingen ontvangt u een collegekaart; u staat een jaar lang ingeschreven als student. Waarom dit voordelig is:

 • Gedurende de geldigheidsperiode van een jaar kunt u examen en eventueel een daaropvolgend herexamen doen. Niet-studenten betalen hiervoor €525.
 • Een licentie voor het softwarepakket Minitab kost ca. €1.250. Als student kunt u een Minitab licentie aanschaffen voor ca. €60 voor 1 jaar.
 • Veel musea, dierentuinen, etc. in binnen- en buitenland geven korting aan collegekaarthouders.

Na de opleiding treedt u toe tot de alumnigroep van de Universiteit van Amsterdam. U wordt dan onder andere jaarlijks uitgenodigd op de Universiteit van Amsterdam voor allerlei lezingen en om uw kennis en ervaring over Lean Six Sigma te delen met andere alumni van de UvA.

Examen en certificering

De opleiding sluit naadloos aan op het Lean Six Sigma Black Belt examen van de Universiteit van Amsterdam. Deelname aan het aansluitende examen en eventueel daaropvolgende herexamen is in de opleidingsprijs inbegrepen.

U kunt zich door de Universiteit van Amsterdam laten certificeren tot Black Belt. U dient dan naast het eerste succesvol afgeronde project een tweede Lean Six Sigma project, dat zelfstandig is uitgevoerd, met goed gevolg af te ronden en het Black Belt theorie-examen met voldoende resultaat af te leggen. Voor meer informatie over certificering zie UvA Certificering.

Data en locatie

ABS Lean Six Sigma Green Belt locatieDe opleiding vindt plaats bij de Amsterdam Business School.

De opleiding bestaat uit 6 dagen van 9-17 uur, verdeeld over vier modules en start twee keer per jaar. De data van de eerstvolgende opleiding in 2022 zijn als volgt:

 • Blok 1:  maandag 12 september;
 • Blok 2:  maandag 10 oktober;
 • Blok 3:  dinsdag 8 en woensdag 9 november;
 • Blok 4:  dinsdag 13 en woensdag 14 december.

Voor extra ondersteuning en ter verhoging van de effectiviteit van de opleiding maken we gebruik van blended learning.  Geselecteerde onderwerpen worden met behulp video's uitgelegd. Zo blijft er meer tijd in de opleiding over voor verdieping en om te oefenen met echte casuïstiek. Tevens kunnen deze video’s als naslagwerk gebruikt worden.

Docenten

IBIS UvA is een aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam verbonden instituut. IBIS UvA heeft de afgelopen vijftien jaar veel ervaring met Lean Six Sigma opgedaan bij vooraanstaande Nederlandse en internationale organisaties. Daarnaast verricht het instituut wetenschappelijk onderzoek over de technieken die we in onze opleidingen presenteren. Dit verzekert u van een link met de praktijk, en de nieuwste technieken.

Ronald DoesCoördinator van deze opleiding is dr. Marit Schoonhoven. Marit Schoonhoven werkt sinds 2007 bij IBIS UvA. Zij heeft implementaties van Lean Six Sigma bij diverse organisaties (zoals ziekenhuizen, financiële dienstverleners en overheidsinstellingen) begeleid en heeft daarbij honderden verbeterprojecten begeleid. Haar grootste motivatie is om in de opleiding direct de vertaalslag te maken naar de verschillende projecten van de deelnemers.

Ronald Doesdr. Bart Lameijer is, naast Marit Schoonhoven, een van de hoofddocenten van de Green en Black Belt opleidingen. Bart Lameijer werkt sinds 2018 bij IBIS UvA. Daarvoor heeft hij verscheidene rollen in het bedrijfsleven vervuld als LSS project en programma manager in binnen- en buitenland. Naast het doceren doet hij onderzoek naar de effectiviteit van de Lean Six Sigma methode en de implementatie daarvan in organisaties. Zijn onderzoek is in diverse internationale tijdschriften gepubliceerd.

Baten en investering

Baten: tijdens de opleiding voert u uw eerste Lean Six Sigma project uit met baten van tenminste €50.000 op jaarbasis. De gemiddelde opbrengst per project is echter €241.000.

Prijs van de opleiding: €4.950 (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief vergaderarrangement (koffie/thee/lunch), uitgebreid opleidingsmateriaal, certificering (2 examenmomenten), projectbegeleiding tijdens het opleidingstraject, toegang tot e-learning en het boek Lean Six Sigma for Service & Healthcare. Er zijn dus geen verborgen kosten meer! Minitab kan als student aangeschaft worden voor slechts €60.