Lean Six Sigma Green Belt opleiding

Leer doelgericht verbeteren volgens Lean Six Sigma

Lean Six Sigma Green Belt opleiding

 • Start:
 • Duur: 6 dagen verdeeld over 4 maanden
 • Begeleiding: wij helpen u individueel met uw Lean Six Sigma project
 • Certificering: als enige in Nederland officieel bij de universiteit
 
Inschrijven                       Voorlichtingsavond

Green Belt opleiding

In de Green Belt opleiding leert u structureel te verbeteren volgens de Lean Six Sigma methode. IBIS UvA heeft al ruim 25 jaar ervaring met het opleiden en begeleiden van Green Belts.  Daarnaast doet IBIS UvA onderzoek naar Lean Six Sigma. De synthese van deze werkzaamheden heeft geleid tot een praktijkgerichte Lean Six Sigma opleiding met een wetenschappelijke basis. Zo bevat de opleiding een breed scala aan voorbeelden en case study's, waarmee de principes van Lean Six Sigma op een eenvoudige en prettige wijze aangeleerd worden.

Uw profiel

De Green Belt opleiding is geschikt voor u als u een HBO denk- en werkniveau hebt. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met dat van een universitair bachelor vak. Twijfelt u of u aan het niveau voldoet? Neemt u dan contact op met een van onze adviseurs.

Inschrijving bij de UvA

Bij deelname aan onze opleidingen ontvangt u een collegekaart; u staat een jaar lang ingeschreven als student. Waarom dit voordelig is:

 • Gedurende de geldigheidsperiode van een jaar kunt u examen en eventueel een daaropvolgend herexamen doen. Niet-studenten betalen hier €525 voor.
 • Een licentie voor het softwarepakket Minitab kost ca. €1.250. Als student kunt u een Minitab licentie aanschaffen voor ca. €60 voor 1 jaar.
 • Veel musea, dierentuinen, etc. in binnen- en buitenland geven korting aan collegekaarthouders.

Na de opleiding treedt u toe tot de alumnigroep van de Universiteit van Amsterdam. U wordt dan onder andere jaarlijks uitgenodigd voor lezingen op de Universiteit van Amsterdam waarbij u uw ervaringen met Lean Six Sigma kunt delen met andere alumni van de UvA.

Examen en certificering

De opleiding sluit naadloos aan op het Lean Six Sigma Green Belt examen van de Universiteit van Amsterdam. Deelname aan het aansluitende examen en eventueel daaropvolgende herexamen is in de opleidingsprijs inbegrepen.

U kunt zich door de Universiteit van Amsterdam laten certificeren tot Green Belt. U dient dan naast het eerste succesvol afgeronde project een tweede Lean Six Sigma project met goed gevolg af te ronden, dat u na de opleiding zelfstandig uitvoert. Tevens dient u het Green Belt theorie-examen met voldoende resultaat af te leggen. Voor meer informatie over certificering zie UvA Certificering.

Data en locatie

ABS Lean Six Sigma Green Belt locatieDe opleiding vindt plaats bij de Amsterdam Business School.

De opleiding bestaat uit 6 dagen van 9-17 uur, verdeeld over vier modules en start twee keer per jaar. De data van de eerstvolgende opleiding in 2022 zijn als volgt:

 • Blok 1:  maandag 12 en dinsdag 13 september;
 • Blok 2:  dinsdag 11 en woensdag 12 oktober;
 • Blok 3:  maandag 7 november;
 • Blok 4:  maandag 12 december.

Voor extra ondersteuning en ter verhoging van de effectiviteit van de opleiding maken we gebruik van blended learning.  Geselecteerde onderwerpen worden met behulp video's uitgelegd. Zo blijft er meer tijd in de opleiding over voor verdieping en om te oefenen met echte casuïstiek. Tevens kunnen deze video’s als naslagwerk gebruikt worden.

IBIS UvA en onze docenten

IBIS UvA is een aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam verbonden instituut. IBIS UvA heeft de afgelopen vijftien jaar veel ervaring met Lean Six Sigma opgedaan bij vooraanstaande Nederlandse en internationale organisaties. Daarnaast verricht het instituut wetenschappelijk onderzoek over de technieken die we in onze opleidingen presenteren. Dit verzekert u van een link met de praktijk, en de nieuwste technieken.

Ronald DoesCoördinator van deze opleiding is dr. Marit Schoonhoven. Marit Schoonhoven werkt sinds 2007 bij IBIS UvA. Zij heeft implementaties van Lean Six Sigma bij diverse organisaties (zoals ziekenhuizen, financiële dienstverleners en overheidsinstellingen) begeleid en heeft daarbij honderden verbeterprojecten begeleid. Haar grootste motivatie is om in de opleiding direct de vertaalslag te maken naar de verschillende projecten van de deelnemers.

Ronald Doesdr. Bart Lameijer is, naast Marit Schoonhoven, een van de hoofddocenten van de Green en Black Belt opleidingen. Bart Lameijer werkt sinds 2018 bij IBIS UvA. Daarvoor heeft hij verscheidene rollen in het bedrijfsleven vervuld als LSS project en programma manager in binnen- en buitenland. Naast het doceren doet hij onderzoek naar de effectiviteit van de Lean Six Sigma methode en de implementatie daarvan in organisaties. Zijn onderzoek is in diverse internationale tijdschriften gepubliceerd.

Baten en investering

Baten: tijdens de opleiding voert u uw eerste project uit met minimale baten van €20.000 op jaarbasis. De gemiddelde baten per project zijn echter €78.350.

Prijs van de opleiding: €4.950 (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief vergaderarrangement (koffie/thee/lunch), uitgebreid opleidingsmateriaal, het boek Lean Six Sigma, stap voor stap, certificering (twee opeenvolgende examenmomenten), toegang tot e-learning en projectbegeleiding tussen de opleidingsmodules. Er zijn dus geen verborgen kosten meer! Minitab kan als student aangeschaft worden voor slechts €60.