Business Analytics Black Belt

Data science en Lean Six Sigma op het hoogste niveau

Lean Six Sigma Master Black Belt

 • Start: 4 februari 2019
 • Duur: 15 dagen
 • Begeleiding: wij helpen u individueel met uw Lean Six Sigma project
 • Certificering: als enige in Nederland officieel bij de universiteit

Inschrijven                       Voorlichtingsavond

Business Analytics Black Belt opleiding

Als Business Analytics Black Belt volgt u het meest complete en veelzijdige programma dat er heden ten dage is op het gebied van proces verbeteren. Deze Master Black Belt opleiding leidt projectleiders op tot volwaardige verbeteraars op het niveau van Master Black Belt en Data Scientist met kennis van big data. Op dit moment zijn Lean Six Sigma en Data Science felbegeerde competenties voor projectleiders in verbeterorganisaties. 

Tijdens de opleiding gebruiken we vele sprekende voorbeelden en case study's die we de afgelopen vijfentwintig jaar zijn tegengekomen. Dit heeft geleid tot een compleet leertraject, gestoeld op wetenschappelijke kennis en ervaring. Heeft u al een Black Belt certificaat dan kunt u ook alleen aan onze Master Black Belt opleiding deelnemen.

Uw profiel

De Black Belt Business Analytics opleiding is geschikt voor u als u WO denk- en werkniveau hebt. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met dat van een universitair mastervak. Twijfelt u of u aan het niveau voldoet? Neemt u dan contact op met een van onze adviseurs

Inschrijving bij de UvA

Bij deelname aan onze opleidingen ontvangt u een collegekaart; u staat een jaar lang ingeschreven als student. Waarom dit voordelig is:

 • Gedurende de geldigheidsperiode van een jaar kunt u examen en eventueel een daaropvolgend herexamen doen. Niet-studenten betalen hiervoor €525.
 • Een licentie voor het softwarepakket Minitab kost ca. €1.250. Als student kunt u een Minitab licentie aanschaffen voor ca. €60 voor 1 jaar.
 • Veel musea, dierentuinen, etc. in binnen- en buitenland geven korting aan collegekaarthouders.

Na de opleiding treedt u toe tot de alumnigroep van de Universiteit van Amsterdam. U wordt dan onder andere jaarlijks uitgenodigd voor lezingen op de Universiteit van Amsterdam waarbij u uw ervaringen met Lean Six Sigma kunt delen met andere alumni van de UvA.

IBIS UvA en onze docenten

BIS UvA is een aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam verbonden instituut. IBIS UvA heeft de afgelopen vijftien jaar veel ervaring met Lean Six Sigma opgedaan bij vooraanstaande Nederlandse en internationale organisaties. Daarnaast verricht het instituut wetenschappelijk onderzoek over de technieken die we in onze opleidingen presenteren. Dit verzekert u van een link met de praktijk, en de nieuwste technieken.

Ronald DoesHoofddocent van de opleiding is prof. dr. Ronald Does. Hij is directeur en oprichter van IBIS UvA en heeft al ruim twintig jaar praktijkervaring met (Lean) Six Sigma en andere procesverbetermethoden. Hij heeft vele organisaties ondersteund bij het implementeren van Lean Six Sigma, onder andere Douwe Egberts, UMCG, NedTrain, Reinier de Graaf Groep, Heijmans, ZwitserLeven en de Amsterdam Business School. Ronald is lid van de ASQ en ASA en spreekt regelmatig op internationale conferenties over Lean Six Sigma en proces management.

Examen en certificering

De opleiding sluit naadloos aan op het Lean Six Sigma Black Belt examen op de Universiteit van Amsterdam. Deelname aan het aansluitende examen en eventueel daaropvolgende herexamen is in de opleidingsprijs inbegrepen.

U kunt zich door de Universiteit van Amsterdam laten certificeren tot Black Belt. U dient dan naast het eerste succesvol afgeronde project een tweede Lean Six Sigma project met goed gevolg af te ronden en het Black Belt theorie-examen met voldoende resultaat afleggen. Voor meer informatie over certificering zie UvA Certificering.

Voor certificering tot Master Black Belt zijn aanvullende eisen. Zo moet er onder meer nog twee projecten gedaan worden en aantoonbare ervaring hebben met het begeleiden en/of opleiden van Belts. De Black Belt maakt een portfolio dat uiteindelijk door de examencommissie wordt beoordeeld.

Data en locatie

De opleiding vindt plaats bij de Amsterdam Business School.

De opleiding bestaat uit 15 dagen verdeeld over 5 blokken en start twee keer per jaar. De data van de eerstvolgende opleiding in 2019 zijn als volgt:

 • Blok 1: maandag 4, dinsdag 5 en woensdag 6 februari;
 • Blok 2: maandag 11, dinsdag 12 en woensdag 13 maart;
 • Blok 3: woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 april;
 • Blok 4: maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 mei;
 • Blok 5: dinsdag 11, woensdag 12 en vrijdag 13 juni.

Voor extra ondersteuning en ter verhoging van de effectiviteit van de opleiding maken we gebruik van blended learning.  Geselecteerde onderwerpen worden met behulp van video's uitgelegd. Zo blijft er meer tijd in de opleiding over voor verdieping en om te oefenen met echte casuïstiek. Tevens kunnen deze video’s als naslagwerk gebruikt worden.