Ronald Does over Lean Six Sigma in artikel NRC Handelsblad

“Gewoon je verstand gebruiken” gaat over de toepassing van LSS in gemeenten.

Op 20 december 2014 verscheen het artikel “Gewoon je verstand gebruiken” in het NRC Handelsblad. Dit artikel gaat over de toepassing van Lean Six Sigma bij gemeenten. De laatste jaren wordt Lean Six Sigma steeds vaker bij gemeenten uitgerold. Ronald Does, directeur van IBIS UvA, legt in het artikel uit waar Lean en Six Sigma vandaan komen.

 

LSS is een combinatie van twee modellen, zegt Ronald Does, hoogleraar en directeur van het Instituut voor Bedrijfs- en Industriële Statistiek aan de UvA: ‘lean’ en ‘six sigma’. "De ‘lean’- methode werd door de automobielindustrie geïntroduceerd." Die gaat vooral om het terugdringen van verspilling. Grondlegger is autobedrijf Toyota, dat een manier ontwikkelde om zo efficiënt mogelijk te produceren.
‘Six sigma’ gaat over het voorkomen van fouten, en kent zijn oorsprong weer in de elektronica. Motorola ontwikkelde de methode om de door het bedrijf gestelde doelstelling te halen: 99,99966 procent van de producten moest foutloos van de band rollen (3,4 fouten per miljoen).
De samengevoegde methode werd opgepikt door bedrijven als General Electric. Does: "Eind jaren negentig leidde dat tot miljardenopbrengsten. Begin deze eeuw werd Lean Six Sigma ook opgepikt in andere sectoren zoals financiële dienstverlening, gezondheidszorg en het onderwijs."

Vrij naar: "Gewoon je verstand gebruiken" - NRC Handelsblad, 20-dec-14. Op te vragen via NRCreader.nl.