20 oktober 2015: World Statistics Day

Op World Statistics Day staan we stil bij de rol van statistiek

We verzamelen steeds meer data. Waarom doen we dat? Natuurlijk onder meer als we processen willen verbeteren met Lean Six Sigma. Immers, de methode schrijft voor: betrouwbare diagnoses en doeltreffende interventies komen niet uit de onderbuik, maar uit data. Velen kennen de bekende quote van Deming wel: "In God we trust, all others must bring data". Het cliché "Meten is weten" doet het minder goed op feestjes, maar is zeker zo bekend.

Niet alleen procesverbeteraars hechten waarde aan data. Dit geldt ook voor grote organisaties zoals Google of de NSA. Google verdient er miljarden aan, en de NSA heeft er miljarden voor over om het te vergaren. Maar wat is data meer dan een rechthoekig blok met getallen en letters? Op zichzelf niks.

Statistiek is een tak van de wiskunde die data presenteert, verklaart en interpreteert. Statistiek maakt data bruikbaar. Bedrijven besparen er kosten mee, vergroten hun omzet, of zetten het in om nieuwe technologieën of producten te ontwikkelen. In de mens- en natuurwetenschappen wordt statistiek gebruikt om beter te begrijpen hoe we in elkaar zitten, en waar we vandaan komen. Overheden gebruiken het om de veiligheid te bewaken. Zo zijn er nog talloze voorbeelden.

Niet alleen in de lengte (steekproefgrootte), maar ook in de breedte (variabelen) groeien onze worksheets. Het is vanwege die breedtegroei dat statistiek mee moet groeien. Immers, hoe meer aspecten we meten, hoe complexer de modellen moeten zijn om ze samen te brengen. Op World Statistics Day staan ook wij van IBIS UvA stil bij de invloed van statistiek op onze maatschappij.