Verrijking van het opleidingsmateriaal

Een nieuwe game ter illustratie van ketendenken en deployment

IBIS UvA probeert altijd te kijken naar hoe we onze opleidingen verder kunnen verbeteren. Zo hebben we de afgelopen Black Belt opleiding de beer game aan ons opleidingmateriaal toegevoegd. 

Deze game gaat over het produceren van bier en ondanks de titel van de game is dit een serieus spel, ontwikkeld door MIT. Het spel is gebouwd op principes van system dynamics, en is ontwikkeld door prof.dr. Jay Forrester, die stelt dat veel van de problemen veroorzaakt worden door het systeem zelf en vaak helemaal niet zo de schuld zijn van de klant of medewerker.

In het spel moet men proberen aan de klantvraag (in termen van bier) te voldoen, maar dit bier komt via drie schakels van de fabriek naar de klant. Het eindresultaat is een moeilijk bestuurbare supply chain, waardoor schakels snel te veel of te weinig voorraad hebben. In deze game wordt men daarom eerst uitgedaagd om te participeren en omdat het altijd misgaat wordt men ertoe aangezet om eens goed na te denken over wat er misgaat. Daarmee vormt dit spel een mooie brug van Lean Six Sigma naar deployment, aangezien een proces vaak over verschillende afdelingen (ketens) is verdeeld.