Ronald Does 25 jaar hoogleraar

Ronald is sinds 1991 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam

Deze week is er taart op de Amsterdam Business School. Ronald Does, directeur van IBIS UvA, viert zijn 25-jarig jubileum als hoogleraar in Industrial Statistics.

Ronald is geboren in 1955. Zijn wetenschappelijke carrière kwam op gang na het cum laude behalen van zijn MSc-titel (destijds de Drs.-titel) in de wiskunde in 1976. Hij begon toen aan zijn proefschrift Higher Order Asymptotics for Simple Linear Rank Statistics. Hij promoveerde op dit proefschrift in 1982. Via de Universiteit van Maastricht en Philips Electronics kwam hij op 1 oktober 1991 terecht bij de Universiteit van Amsterdam.

In 1994 richtte hij het Instituut voor Bedrijfs en Industriële Statistiek op. De missie van het instituut was om statistiek toegankelijker te maken, en om het nut ervan te demonstreren aan niet-academici. Het middel hiervoor werd al gauw Lean Six Sigma. Vele klanten hebben er een Green Belt of Black Belt opleiding gevolgd en/of een certificaat  behaald. En vele medewerkers van het instituut hebben de methodologie verfijnd met wetenschappelijk onderzoek, en zijn er gepromoveerd.

Ronald is inmiddels auteur van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties en meer dan 10 boeken. Ook begeleidde hij 22 promovendi, waarvan 19 hun proefschrift al hebben verdedigd.